למעלה
ושו"ר שכעין זה העיר ג"כ הגאון שד"ח (במער' הברכות באסיפת דינים אות טז), דהיות ולא מצינו לו לרבינו הרוקח חבר בדבר זה שאין צריך לברך על מצות מעקה, והוא באחד ממש, הלכה כרבים שיש לברך. דבכה"ג שהוא יחיד ממש גם במילי דברכות דנקטינן בהו לומר סב"ל מ"מ לא חישינן לדעת יחיד ולכן הכ"נ אית לן למינקט כדברי הרמב"ם דצריך לברך, וכמש"כ הרב פתח הדביר ח"א (דף ריא ע"א) בשם הרב נר מצוה, והביא השד"ח שם, שכן מבואר כיו"ב בדברי הרב בירך את אברהם (דף קכד ע"א) שתמה שם על מה שלא הזכיר מרן ברכה במעקה, וגם המפרשים לא הזכירו מזה, וסיים שם, דמכיון שמבואר בדברי הרמב"ם שצריך לברך, ודאי דצריך לברך. ואף דיש שאין נוהגין לברך, אין משגיחין בזה על המנהג, כמש"כ הרב יד אהרן בחאו"ח (סי' רכג) בשם הרב בני חיי, דדוקא כשהלכה רופפת אמרינן פוק חזי מאי עמא דבר, אבל כשידוע שההלכה לברך, מה שאינו מנהג לברך אינו מבטל הלכה. ע"כ. ולכן סיים שם השד"ח, דאם כתבו הפוסקים כך דצריך לברך על מצות מעקה זה רק מפני שראו שזוהי דעת הרמב"ם, על אחת כמה וכמה לפי מה שמבואר שכן הוא דעת טובא מהראשונים דצריך לברך, דפשיטא שיש לברך על מצוה זו, ואין להשגיח על מה שלא נזכרה הברכה בדברי מרן ז"ל, ואין להכניסו כלל לבית הספק, לומר בו בענין זה סב"ל. ע"ש.

והלום ראיתי שכן הוא מפורש נמי לרבותינו האחרונים, דצריך לברך על מצות מעקה. עי' בחי' הגאון רע"א לשו"ע חו"מ (סי' תכז), שכתב בפשיטות, דהעושה מעקה צריך לברך אקב"ו לעשות מעקה, וכמו שכתב הרמב"ם (פי"א מהל' ברכות הי"ב). ע"ש. וכן מצאתי מבואר להרב חיי אדם (כלל טו סכ"ה), ולהגרי"מ עפשטיין בספר ערוך השולחן חחו"מ (סי' תכז ס"ג) שג"כ כתבו שם דהעושה מעקה צריך לברך. ע"ש. וכן פסק בפשיטות גם הרב בן איש חי (שנה שניה פר' פינחס אות ד) דהעושה מעקה צריך לברך אקב"ו לעשות מעקה, וכמו שפסק הרמב"ם. ע"ש. וראה גם לגר"ש ווזנאר בשו"ת שבט הלוי (ח"ד חחו"מ סי' רכז) שג"כ נקט הכי בפשיטות דהעושה מעקה צריך לברך וכמבואר בדברי הרמב"ם, ולא העלה כלל שיש בזה פקפוק מדברי הראשונים והאחרונים, וראה עוד בדבריו שם שהעלה עוד, דזמן הברכה על מצות מעקה הוא כאשר פסק החתם סופר בחאו"ח (סי' נב) לברך במכוש אחרון של בנייתו, מטעם דעד אז אינו מעקה. ע"ש. וע"ע להרב מחנה אפרים (בהל' שלוחין סי' יא), שעמד לדון שם בענין העושה מעקה ע"י פועל נכרי אם יכול לברך, והעלה שם, דאע"ג דאין שליחות לגוי בכ"ז יכול בעה"ב לברך משום דיד פועל כיד בעה"ב. ע"ש. אולם עי' להרי"ט אלגזי בס' הלכות יו"ט בסוף מסכת בכורות (דפוס זיאטמיר דף לא ע"ג) שעמד לחלוק שם על דבריו. ע"ש. מ"מ מבין בתרי אמרותיהם הקדושות עולה ומתבאר, דעד כאן לא פליגי רבנן אלא דוקא כשהגוי עושה והישראל רוצה לברך, אבל לעולס כשהישראל בעצמו עושה את המעקה פשיטא דיברך. וק"ל.

הן אמת כי הלום ראיתי למו"ר מרן מלכא שליט"א בשו"ת יחוה דעת (ח"ו רס"י מד) שהביא שם בקצרה ובמאמר מוסגר את הערתו של הרב בירך את אברהם הנ"ל (דף קכד ע"א) שתמה מדוע לא ראינו שמברכים על מצות מעקה וכו', והעיר עליו מו"ר שליט"א דלא זכר שר מדברי הרוקח והמאירי שכתבו במפורש דאין לברך על מצות מעקה. עכת"ד. ע"ש. ולא עמד מו"ר שליט"א לבאר התם באר היטב ולהודיענו מאי דעתו דעת עליון בענין זה, אם אכן יש לברך על מצות מעקה או לא. ואיברא דמעיקר תורף דבריו שם מתבאר שאין לברך על מצות מעקה, אולם עדין אין דבר זה מפורש בסכינא חריפא, ובפרט דלא הזכיר שם שר כלום מדברי הפוסקים הנ"ל שצידדו דאכן יש לברך, ולא נקטינן הכא להאי כללא גבירתא דסב"ל. עכ"פ לפי דב"ק הערתו של השד"ח מתיישבת ממילא, שהרי הביא שם דמלבד הרוקח הנ"ל (בסי' שסו) דס"ל שאין לברך על מצות מעקה הכ"נ ס"ל למאירי בריש פ"ג דמגילה (כא ע"ב) ושכן מבואר נמי בשו"ת תמים דעים (סי' קיט) בשם בעל העיטור שאין לברך על מצות מעקה. וממילא לפ"ז מתיישבת הערתו של השד"ח דלעולם הרוקח אינו יחידאה בסברתו זו, ואיכא עוד ראשונים דס"ל כוותיה, ושפיר איכא למימר הכא סב"ל. וק"ל. שו"ר אחר זמן בספר בן איש חי השייך למו"ר שליט"א בפרשה הנ"ל (ש"ב פרשת פינחס אות ה) וראיתי דעל מה שכתב הבא"ח דיש לברך על מצות מעקה כמ"ש הרמב"ם מתח מרן מלכא שליט"א קו וכתב בכי"ק בזה"ל: לא נהגו לברך כמ"ש בס' בירך את אברהם הובא בשד"ח ברכות (סי' א אות יז), ומש"ש שהרוקח דס"ל שאין לברך על מעקה, יחיד הוא בדבר, ליתא, כמש"כ שם בגליון בשם המאירי והעיטור. ע"ש. וסב"ל. עכ"ל הקדוש שכתב בשולי גליון ס' בן איש חי. ומש"כ מו"ר שליט"א בשולי גליון השד"ח (שע"ז נתכוין במש"כ "בגליון") עדין לא זכיתי לראות. ועכ"פ מבואר יוצא כאשר אמרנו כיון דנוסף לרוקח איכא נמי את דעת המאירי והעיטור דאין לברך על מצות מעקה אמרינן סב"ל ואין לברך, ואזדא לה הערת הרב שד"ח דהרוקח יחיד בדעה זו ולא חישינן ליה לומר סב"ל, דדוקא לדעת יחיד ממש לא חישינן לומר סב"ל וכמש"כ בזה במקום אחר, אבל הכא הרי כבר איכא כמה ראשונים דס"ל הכי דא"צ לברך ושפיר חיישינן לדעתייהו לומר סב"ל. וזוהי נמי דעת מו"ר מרן מלכא שליט"א להלכה ולמעשה. וברוך שכוונו לדב"ק.

והנה כשנדפס לראשונה (בשנת תשמ"ח) הסידור היקר "חזון עובדיה" מצאתי שם (בעמוד תרמט) שנכתב בו: שכשעושה מעקה יברך בשם ומלכות ברכת אקב"ו לעשות מעקה, ומיד עוררתי את לב המדפיסים יצ"ו לדבריו של מאור עיננו מו"ר שליט"א בשו"ת יחוה דעת הנ"ל אשר מעיקר תורף אמרותיו משמע דדעתו דעת עליון היא דאין צריך לברך בשו"מ על עשיית מעקה, ושכן מבואר נמי מדב"ק על גליון ס' בן איש חי. ובאמת אח"כ כשהודפס הסידור הנ"ל במהדרורא שניה (שנת תש"ן) אכן תוקן שם (בשינוי הנוסחאות אות נח) דאין לברך בשו"מ על מצות מעקה. וכן עיקר. וע"ש. וגם עתה הראני מר בריה דרבינא הגר"י יצ"ו בספרו ילקוט יוסף חלק ג' העומד על מכבש הדפוס שאכן הביא שם (בהלכות ברכות) כנ"ל מדברי מו"ר שליט"א רבן של כל ישראל שדעתו דעת עליון היא דאין לברך בשם ומלכות על עשיית מעקה. וע"ש. וכאמור כן עיקר שאין לברך בשו"מ על מצות עשיית מעקה. [ובטעם הדבר שאין לברך על מעקה עי' בשו"ת התעוררות תשובה (חחו"מ סי' לח) בהערת הרב המגיה (שם אות ב) שכתב לבאר דיש לומר דהא דמרן דל לא פסק (בשו"ע חו"מ סי' תכז) שיש לברך על מצות מעקה משום דס"ל דמצוה זו היא משום שמירה, וא"כ הוי דומיא דפסק בשו"ע או"ח (סי' קפא ס"ז) דאין לברך על נטילת מים אחרונים כיון שאין חיובו אלא מפני הסכנה ודברים שהם משום סכנה אין מברכים עליהם, וכדכתב הרמב"ם (פי"א דברכות הלכה ד) גבי מים אחרונים. ע"ש. וא"כ לפ"ז יוצא דיש הרבה נפק"מ לדינא אם אין מצוה זו משום מצוה ממש אלא משום שמירה, כגון הא דהבאנו לעיל מדברי התעוררות תשובה בענין שהיה לו מעקה והוריד את התיקרה וכו'. יעו"ש. וצ"ע].

וכן בקודש חזיתיה אחר זמן לרבינו החיד"א במחזיק ברכה חאו"ח (סי' רנ סק"ג) ד"ה ואולם אציגה וכו', אשר הביא שם את דברי המהרימ"ט בחי' למס' קידושין (ע ע"א) שעמד להעיר דכיצד זה דמבואר התם בגמ' דקידושין דרב נחמן עבד מעקה, כדאמרינן שם דעבד פורתא דגונדריא, וכי מפני שהוא דבר מועט יזלזל בעצמו מפני שכר שכיר, ועוד וכי לא היו לו עבדים ומשרתים הא אמרינן בנדה פרק תינוקת דא"ל לילתא אשתו עבדי חסרת וכו'. ויישב מהרי"ט דיש לומר דפורתא דגונדריא היינו מעקה שהוא מצות עשה וחייב לברך עליה, ובהא אמרינן מצוה בו יותר מבשלוחו. ע"ש. ומתורף דברים אלו שהביא רבינו החיד"א את דברי מהרי"ט דמבואר בדבריו דאכן יש לברך על מצות מעקה, וחזינן דשתיק ליה בלא לעורר עליו כלום, איכא נמי לאסתפוקי שמא האי דשתיק ליה משום דאודויי אודי ליה, או דילמא האי דשתיק משום דאין זה אלא דחוי בעלמא ליישב הקושיה וכל כה"ג לאו מילתא היא לאפוקי מיניה הלכתא, ולאו דוקא היא. וכעין אשר כתב כיו"ב החקרי לב בחחו"מ (סי' שעט) דמקושיה אין לנו להוציא דין כי כל קושיה יש לה תרוץ, וכן כתב כיו"ב האבני נזר בחיו"ד (סי' תסח אות ז). יעו"ש. ודו"ק מיניה ואוקי באתרין. [והן אמת דידועים הם דברי רבינו החיד"א שכתב בשו"ת חיים שאל (ח"א סי' ח), העידותי בכם היום שכל דין מהראשונים ואחרונים שהבאתי בברכי יוסף אין כוונתי להיות כדל מסכים הולך לענין דינא, שאפשר שלא עמדתי בתשובה ההיא כפי עיוני, רק אגב ריהטא עין לו ראתה והבאתיו כדי להקל מעל המעיין טורח וחיפוש, ומזקנים אתבונן שכן דרך הכנה"ג ויד אהרן להורות משפט גבר איה מקום כבודו ולא שבא הדין ההוא במצרף כור חכמתם שהם מסכימים עימו וזה נודע לכל. וגם אני זה דרכי זולת כשאומר בפרוש "וכן עיקר" שאז אני מגלה דעתי הקצרה, אבל בלא"ה רק כשאני כותב הדין בסתם בשם אומרו עדיין טעון לינה בעומקא של הלכה. עכ"ל. יעו"ש. וכבר הזכרנו דבריו אלה בדוכתין סגיאין (עי' שו"ת עטרת פז ח"א חאור"ח סי' ט עמוד קעח ועוד), ובראש התשובה כאן הזכרנו מה שכתבנו במקום אחר לבאר דאע"ג דהכא בשו"ת חיים שאל דרך רבינו החיד"א קסת"ו ויכונניה כלפי דבריו בס' "ברכי יוסף", באמת ה"ה נמי כלפי דבריו בספרו "מחזיק ברכה" דזיל בתר טעמא הוא, שהרי לפי הענין עולה ומתבאר דאף בספרו מחב"ר אוחז הוא במתכונת ספרו ברכי יוסף וכמעשיהו בראשון מעשיהו בשני לקבץ הפזורים את שיטות הפוסקים שדברו באותו ענין (וכמתבאר נמי מדבריו גופיה בהקדמתו לס' מחזיק ברכה), וא"כ י"ל דמכך שהביא איזה דיעה במחב"ר אין מזה שום ראיה דהכי ס"ל לדינא וכמ"ש גבי ספרו ברכ"י. וממילא לכאורה גם הכא י"ל דאע"ג דהביא את דברי מהרי"ט בכ"ז לא ס"ל כוותיה בכל מילין.

ואיך שיהיה אנן בדידן חזינן דדעת מו"ר מרן מלכא שליט"א היא דאין לברך בשו"מ על מצות עשיית מעקה. וכן עיקר. ומ"מ מהיות טוב מן הראוי שהעושה מעקה יברך ברכה זו בלא שו"מ ויהרהר שם ומלכות בליבו, דכל כה"ג דאיכא ביה משום סב"ל ואינו מברך שפיר איכא למעבד הכי דיברך ויהרהר שו"מ בליבו, וכעין אשר הבאנו כיו"ב נמי בשו"ת עטרת פז ח"א חאו"ח (במילואים סו"ס ד עמוד שסח). ע"ש. וכן בקודש חזיתיה דעתה מצאתי מפורש כיו"ב ביתר שאת לגאון רבי יוסף מולכו בעל שולחן גבוה בספרו שו"ת אהל יוסף שכתב שם (חאו"ח סוס"י א) בענין מי שחלה בנו הקטן פחות מי"ג שנה ונתרפא האם יברך אביו בעדו ברכת הגומל, ואחר שנשא ונתן שם בענין זה והעלה דמסתבר ליה דצריך לברך וכמו דחזינן דרב חנא בירך על הצלת רב יהודה וכו', אלא דמי יעמוד נגד הארי החי ארי דבי עילאה מרן ז"ל דכתב דהמברך גוערין בו, ולכן העלה שם שאם רוצה האב לברך על הצלת בנו הקטן פחות מבן י"ג להודות להשי"ת שלא נתן למוות בנו, שיברך בלי שם ומלכות אלא יאמר ברוך הגומל חסדים טובות שגמלני כל טוב וכו', והמשיך וכתב וז"ל: או יברך בשם ומלכות במחשבה כמו שכתבתי בכללים (כלל קכה) דכל ברכה שיש בה מחלוקת הפוסקים שיברך אותה במחשבה שלא יוציא השם בשפתיו ויוצא ידי כולם בממאי נפשך אם הלכה כמ"ד דחייב לברך כבר כתב הרמב"ם בפ"ק דק"ש דכל הברכות שבירך בליבו אע"ג דלא השמיע לאוזנו ולא הוציא בשפתיו יצא, ואם הלכה כמאן דאמר דפטור לברך אין זה ברכה לבטלה לעבור על לאו ד "לא תשא את שם ה' אלוקיך לשוא" כיון שלא הוציא השם בשפתיו כמו שכתבתי שם בשם הגינת ורדים יעו"ש. עכת"ד בשו"ת אהל יוסף. ע"ש. וכוונתו במש"כ כמו שכתבתי בכללים וכו' לכללים שהביא בריש ספרו שולחן גבוה (כללים נפרדים אות קכה) ששם מבואר באמת כיו"ב בדבריו, דכל ברכה שמסתפק בה אם חייב לברך או לא או שיש מחלוקת הפוסקים בזה יברך אותה בליבו ויצא ממאי נפשך. ע"ש. ובס"ד הוא כאשר אמרנו גם הכא, דכיון דחזינן דלדעת הרמב"ם ודעימיה צריך לברך בעשיית מעקה ברכה בשם ומלכות, הגם דלענין דינא נקטינן דלא יברך בשם ומלכות משום סב"ל, מ"מ ראוי שיברך בעשיית המעקה בלא שם ומלכות ויהרהר אותם בליבו וכמבואר.

[ואגב אורחיה ראיתי בשו"ת התעוררות תשובה (חיו"ד סי' לח) שעמד לדון שם באיזה ענין של מצות מעקה וכו', ובסיום התשובה כתב גבי הברכה, וז"ל: ואם ליבו נוקפו מלברך כיון שאינו מוזכר בפוסקים, נראה לי לעשות כך, וה"ה בכל ספק ברכות, דיאמר הפסוק "ויברך דוד את ה' לעיני כל הקהל ויאמר דוד ברוך אתה ה' אלוקי ישראל אבינו מעולם ועד עולם" אשר קידשנו במצותיו וכו' (על עשיית מעקה), ויכוין שאם אינו מחיוב בברכה יהיה רק כקורא פסוק, וסיום הברכה שאומר אינו מזיק, ואם הוא מחוייב בברכה יהיה לשם ברכה, והאריך לבאר בזה דחשיב שיש כאן שם ומלכות אע"פ שאינו אומר "מלך העולם" כיון שאומר "אבינו" וכו'. ע"ש. וראה בשו"ת חתם סופר חאו"ח (סי' קנו ד"ה והנה נהירא) שכבר הביא עיצה זו לעשות כן במקום שיש ספק אם צריך לברך דיתחיל בפסוק זה. יעו"ש. וראה גם בשו"ת מנחת יצחק חלק ה' (בריש ההקדמה) שג"כ הזכיר עיצה זו בשם האחרונים. יעו"ש. ועכ"פ אנן בדידן יש לנו עיצה ברורה אחרת בזה שיעשה כן לברך ברכה זו בלא אמירת שם ומלכות אלא יהרהר שם ומלכות בליבו, ואשר כן נראה בד"כ שהיא עצת גאוני ספרד הלא בספרתם דיהרהר שו"מ בליבו. ודי בזה].

ובהיותי בזה זכור אזכור, אשר שמעתי מפי ת"ח מופלג אחד יצ"ו פיעה"ק ירושלים ת"ו, לבאר מדוע לא תיקנו חז"ל לברך על מצוות הצדקה, משום שאין לברך אלא על מצוה שצריך להשתדל אחריה, כעין מצות תפילין, שופר, לולב וכדו', משא"כ מצות צדקה דאין צריך להשתדל אחריה ולחפש עניים, אלא רק שאם בא עני לפניו צריך לתת לו צדקה, ולכן אין מברכין עליה. ואחר המחילה מכת"ר שליט"א, ולא היא. חדא, דמצות ציצית תוכיח שהרי אין אדם מחוייב בציצית, אלא רק דאם יש לו בגד כזה של ד' כנפות והוא רוצה ללובשו, יש לו להטיל בו ציציות, וכמבואר בגמ' דמנחות (מא ע"א). ע"ש. [וגם עי' היטב בדברי התוס' במנחות (שם) ד"ה ענשיתו אעשה, ותוס' פסחים (קיג ע"ב) ד"ה ואין לו, ובהרמב"ם הל' ציצית (פ"ג ה"י). ע"ש. וע"ע בבאר היטב או"ח (סי' יז סק"ב), שכתב כן להדיא דאין אדם מחוייב לקנות טלית כדי שיתחייב בציצית, וכ"כ גם המשנ"ב (שם סק"ה) בביאור דברי הרמ"א שם. וראה עוד במג"א (שם סק"ב), ובמחצית השקל (שם), ובט"ז (סי' יט סק"א). ע"ש. וראה גם בפמ"ג (בפתיחה הכוללת להל' ציצית) מש"כ בזה. ע"ש. וע"ע היטב בשו"ת גאוני מזרח ומערב (סי' קמא) שהבאנו מדבריהם לקמן. וראה גם באנצ"ת (כרך יב עמוד תרמח). ע"ש. ואכמ"ל יותר]. ואפ"ה מברך אדם על מצות ציצית, הרי שאף מצוה שאין אדם צריך להשתדל אחריה, אפ"ה צריך לברך עליה. ובאמת דכר זה מפורש להדיא בדברי הרמב"ם (פי"א דברכות ה"ב) שכתב שם: יש מצות עשה שאדם חייב להשתדל ולרדוף עד שיעשה אותה, כגון תפילין וסוכה ולולב ושופר ואלו הן הנקראין חובה, לפי שאדם חייב עכ"פ לעשות. ויש מצוה שאינה חובה, אלא דומין לרשות כגון מזוזה ומעקה שאין אדם חייב לשכון בבית החייב מזוזה כדי שיעשה מזוזה, אלא אם רצה לשכון כל ימיו באהל או בספינה, ישב. וכן אינו חייב לבנות בית כדי לעשות מעקה. וכל מצות עשה שבין אדם למקום, בין מצוה שאינה חובה בין מצוה שהיא חובה, מברך עליה קודם עשייתה. עכ"ל. ע"ש. הרי מפורש בדברי הרמב"ם שאפילו מצוות שאינו צריך לרדוף אחריהם כדי לקימם, אלא שאם באו לפניו צריך לקיים אותם, אפ"ה מברך עליהם. והכא נמי אף אם נימא דאינו מחוייב לרדוף אחרי מצות הצדקה, ורק אם בא עני לפניו צריך להושיט לו עזרה במתן הצדקה, מ"מ אין טעם זה פוטר לחיוב הברכה.

ועוד, דמאי דפשיטא ליה להרה"ג הנ"ל יצ"ו, דאין אדם מחוייב לחזר אחר מצות צדקה, לאו מילתא דפשיטא היא. כי הנה אפ"ל דמהא דילפינן את מצות הצדקה מקראי (דברים פט"ו ח - י) ד "פתח תפתח" "נתון תיתן", (ועי' היטב בביאור הגר"א יו"ד (סי' רמז סק"א). ע"ש), ואמרינן בחולין (קלט ע"ב) ת"ר "כי יקרא קן ציפור לפניך" מה תלמוד לומר לפי שנאמר "שלח תשלח את האם ואת הבנים תקח לך", יכול יחזור בהרים וגבעות כדי שימצא קן, ת"ל "כי יקרא" במאורע לפניך קן. ופרש"י (שם בד"ה ה"ג) לפי שנאמר שלח תשלח, ב' פעמים שומע אני לחזור אחרי המצוה הזאת עד שתבוא לידו. ע"ש. א"כ מבואר ברש"י דכל היכא דאיכא כפל לשון במצוה, משמעותו שצריך לחזר אחרי המצוה לקיימה, ורק שאני התם במצות שילוח הקן דאפקיה רחמנא להדיא בלישנא דקרא ד "כי יקרא". וממילא הכ"נ י"ל במצוה זו דצדקה שנאמרה בכפל לשון ד "פתח תפתח" "נתון תיתן", שצריך האדם לחזר אחריה. והלום ראיתי ג"כ לרבינו אוה"ח הקדוש בספרו ראשון לציון חיו"ד (סי' רמז ס"א) שכתב שם וז"ל: מ"ע וכו' מצוה זו יש בה כמה פרטים הא' דאפילו מבלי תובעים אותו, מצוה על האדם להפריש מממונו צדקה, ולחפש על העני לתתה לו, וההפרשה היא אחת מעשרה, וראיה לזה ממה דאיתא בספרי כתבו אותו התוס' במסכת תענית דף ט וז"ל "עשר תעשר" וכו' אין לי אלא תבואך זרעך, מנין לרבות ריבית ופרקמטיה ושאר רווחים ת"ל "כל תבואת" וכו', "כל" למאי אתא לרבות כל הרווחים שצריך לתת מעשר. ע"כ. הרי דדמיא למעשר, ומזה אתה למד דהויא כמעשר דהגם דאין לו תובע לא יפטר מלעשר, אלא יעשר ויניח עד שימצא לוי לתתו לו ויש בזה מ"ע. אבל אין בה לאו אלא דוקא אם בא העני ושאל, אי נמי שיודע שיש עני נצרך והוא מעלים עין. ולזה תמצא שכתב הרמב"ם בפ"ז מהל' מעשר עני וז"ל וכל הרואה עני מבקש ומעלים עין ממנו עובר בלאו. ע"כ. הרי דלא עבר בלאו אלא דוקא בכה"ג. ע"ש בדב"ק דרבינו הקדוש.

ולכאורה מתורף דבריו של רבינו אוהחה"ק שכתב: "דאפילו מבלי תובעים אותו מצוה על האדם להפריש ממונו ולחפש על העני לתתה לו" וכו', מבואר כעין אשר אמרנו, דלא רק שאם בא עני לפניו צריך להפריש צדקה ולתת לו, אלא שמצוה על האדם לחפש ולרדוף אחריה. אמנם מאידך גיסא יש לעיין בדב"ק, כי מבין בתרי אמרותיו מתבאר דמיירי בענין מעשר כספים. וא"כ לכאורה אפ"ל דאה"נ כל מאי דקאמר מר דצריך לחפש עני וכו' הנ"מ לגבי קיום מצות "מעשר כספים", ואה"נ אחר שחילק כספים אלו, אין עליו יותר מצוה לחפש עניים לקיים בהם מצות צדקה. ובאמת כן משמע נמי לכאורה מהמשך דבריו שם, שכתב, והב' לאחר שעישר נכסיו ונתן המעשר, אם יש עניים מדוחקים ביותר ציותה התורה "פתוח תפתח" "נתון תיתן" אפילו מאה פעמים, וזה שיעור אחד ממידת רחמים שצריך שתהיה באדם וכו'. ע"ש. הרי מבואר דאחר שקיים את מצות המעשרות, דאינו צריך לטרוח לחפש עניים, אלא רק אם באו לפניו או שיודע שיש כאלה מצוה לתת להם. וראיתי בשו"ת שבט הלוי להגר"ש ווזנאר (ח"ד חיו"ד סי' קכד אות ב), שהביא את דברי הראשון לציון הנ"ל שאפילו מבלי שתובעים אותו צריך להפריש וכו', ועמד להעיר ע"ז כי דבריו חידוש הם, דמשמע מיניה דחיוב המעשרות הוא מן התורה. ואפילו אם נימא הכי, מ"מ נראה דזה דוקא לגבי שיעור הנתינה של אחד מעשרה. אבל לומר שיעבור מהתורה במ"ע גם בלא קיימי עניים, ויהיה ממש כמו מעשר ראשון דתבואה דיש לה דין הפרשה ודין נתינה, זה לא שמענו, וגם לשון הרמב"ם שם, מצות עשה ליתן צדקה לעניים כפי מה שראוי לעני וכו', משמע דעכ"פ קיים העני אע"פ שאינו תובע. ע"ש. איברא דבצפנת פענח על הרמב"ם בהל' מתנות עניים (פ"ז ה"א) שעמד לבאר שם את דברי הרמב"ם, מבואר דס"ל כדברי הראשון לציון, שכתב שם, מצות עשה ליתן צדקה לעניים וכו' שנאמר פתח תפתח וכו', מדכרי רבינו נראה דהמ"ע הוא אף אם אין העני תובעו, והל"ת הוא רק אם ביקש ממנו וכו'. ע"ש. ולכאורה יש לפרש בדבריו שכתב "אף אם אין העני תובעו" כדברי האוה"ח שלקיים את המ"ע צריך להשתדל ולחפש עני, ואפילו כשאין עני לפניו ותובע ממנו יחפש הוא אחריו. אולם מאידך גיסא דבריו קצת סתומים, ואפ"ל דלעולם אינו צריך לרדוף ולחפש אחרי עני, ומיירי הכא שהעני עומד לפניו אלא שאינו תובעו, ובכה"ג איכא מ"ע לתת לו, ועל הכי קאמר "אפילו אם אין העני תובעו". ושו"ר עתה כיו"ב בשו"ת יהודה יעלה למהר"י אסאד (ח"ב סי' קיח) ומצאתי שם בד"ה גם בזה שהביא את דברי הרמב"ם הנ"ל (פ"ז דמתנו"ע ה"ב) שכתב וכל הרואה עני מבקש והעלים עינו ממנו ולא נתן לו צדקה עבר בלא תעשה וכו' משמע דזולת זה שהוא רואה עני מבקש ומעלים ממנו אינו עובר בלא תעשה רק עשה הוא דאיכא. עכ"ד. ע"ש. הרי שאף מהר"י אסאד עומד לבאר בדברי הרמב"ם כדברי הצפנת פענח דהלאו הוא דוקא אם העני מבקש וכשאין עני מבקש עובר בעשה, אולם עכ"פ מהר"י אסאד מעמיד כשאין העני מבקש דהיינו דוקא כשהוא רואה עכ"פ את העני אבל לא מיירי כשאינו רואה את העני או לא יודע שיש עני דצריך לחפש אחריו. וק"ל. וראה גם בס' בית המלך (פ"א מהל' תלמוד תורה, דף נג ע"ב וע"ג) מש"כ לבאר ג"כ בדברי הרמב"ם הללו. ע"ש. אמנם הנה בצפנת פענח שם (בהלכה ה), שעמד לבאר את דברי הרמב"ם שכתב שם, בא העני ושאל די מחסורו ואין יד הנותן משגת נותן לו כפי השגת ידו וכו' ולעולם לא ימנע עצמו משלישית השקל בשנה, וכל הנותן פחות מזה לא קיים מצוה. כתב ע"ז: ולעולם לא ימנע וכו' ר"ל דזה מוטל עליו חיוב לחפש עניים. ע"ש. א"כ מדבריו אלה מתבאר, דלעולם בשיעור זה, מחוייב ממש לרדוף אחר העני לקיים בו מצות צדקה.
למטה

All rights reserved © 2003 Harav Pinhas Zbihi